U našoj trgovini možete pronaći široki spektar ulja i maziva poznatih svjetskih proizvođača po vrlo povoljnim cijenama. Za sve informacije pošaljite nam UPIT ili nas posjetite u našoj trgovini.

O motornim uljima

Osnovna funkcija motornih ulja je podmazivanje motora, odnosno njegovih pokretnih dijelova.
Osim ove osnovne i primarne funkcije, današnja, suvremena motorna ulja imaju još čitav niz zadataka koje moraju obavljati u motorima naših automobila kao što su hlađenje i brtvljenje motora, sprečavanje nastajanja korozije, održavanje motora čistim i štednja goriva. Dakle, čitav niz zahtjeva se postavlja pred motorno ulje, stoga je pravilan odabir motornog ulja uz još neke zahtjeve (pravilna vožnja, redovna izmjena motornog ulja i filtera itd) jedan od najvažnijih čimbenika dugotrajnog i uspješnog rada nekog motora. Stara je i dobro poznata izreka među mehaničarima i strojarima koja glasi “Ulje je najbolji mehaničar”, a koja je i potpuno točna, a mi bi dodali da je ulje i najeftiniji mehaničar.

Uvjeti vožnje

car_winter-300x225
Uvjeti vožnje

Naši današnji automobili provode svoj životni vijek u vrlo različitim, za njih stresnim i teškim uvjetima koji kvaliteti motornog ulja postavljaju težak zadatak po pitanju očuvanja motora i njegovih dijelova.
Naši automobili se vrlo često koriste na kratkim, gradskim relacijama gdje ne uspiju niti postići radnu temperaturu (idealnu za vožnju), a već se vožnja završava. Mnogi automobili tjednima ili čak mjesecima voze u takvom režimu strogo kratke, gradske vožnje bez mogućnosti postizanja prave radne temperature. Također, zbog našeg radnog ritma automobili se vrlo često tjeraju u visoke okretaje (jer tako zahtijeva režim prometa poput semafora, uključivanja u promet itd) a da prethodno nisu postigli radnu temperaturu, česte vožnje u kolonama i rad motora na minimumu u praznom hodu. Ne treba posebno spominjati i utjecaj vremenskih prilika, vruće ljetnje dane s temperaturama oko 40 C ili više na suncu, kao i hladna zimska jutra s temperaturama ispod 0 ili čak ispod -10C. Ulje mora sve te loše okolnosti prevladati i biti na nivou koji od njega očekujemo te adekvatno čuvati motor našeg automobila.
Također, motorno ulje bi trebalo cijeli svoj vijek u automobilskom motoru, dakle godinu dana ili 10, 15, 20 000 km održavati gotovo podjednaka svojstva, tj. od prvog do posljednjeg dana obavljati svoje funkcije barem približno jednako. Iz prakse znamo da se neka ulja znatno prije “razbiju” nego neka druga ulja.

Korištenje ulja s obzirom na koncepciju vožnje

Kod izbora motornog ulja osim specifikacija samih ulja, potrebno je voditi i računa o stanju motora za koji se planira nabavka ulja, kolika mu je starost, koliko je potrošen, kakve je motor koncepcije, zatim naš način vožnje (sportski, turistički ili penzionerski) te uvjeti u kojima se pretežno automobil koristi (gradska vožnja, kombinirana, pretežno autocesta itd.).
Uzimajući u obzir sve ove parametre možemo izabrati najadekvatnije motorno ulje za svog limenog ljubimca.